De hele vakantie níks doen aan school?!

In de meeste gevallen zeg ik vol overtuiging: “Lekker niks doen aan school in de vakantie! Geniet volop van de zomer, de zon (mits die zich laat zien natuurlijk 😉), je vrijheid en je welverdiende rust.”

Het is belangrijk om even weg te zijn van alle cijfers, leraren, de vaste routine, het schoolritme en natuurlijk de toetsen...

Leerlingen hebben deze tijd hard nodig. Het is essentieel om te ontspannen, op te laden, uit te slapen en vooral om leuke dingen te doen. Je kunt je zelfs best een beetje vervelen, dat is helemaal niet erg en zelf goed voor ons brein. Deze periode biedt de kans om even afstand te nemen van de dagelijkse schooldruk en heerlijk te genieten!

Waarom zijn vakanties belangrijk?

Door een paar weken helemaal niets te doen aan school, geef je je hersenen de kans om volledig tot rust te komen. Dit helpt je om je creativiteit te herontdekken, nieuwe energie op te doen en je motivatie weer op te bouwen voor het nieuwe schooljaar. De vakantie is een periode om echt weer even op te laden.

Wanneer raad ik je toch aan te leren tijdens de vakantie?

In enkele gevallen zeg ik echter: “Het is handig om de laatste twee weken van de vakantie te gebruiken om je hiaten weg te werken en je basiskennis te verstevigen.”

Als je merkt dat je bij een of meerdere vakken een stuk basis mist, is het verstandig deze te verstevigen. Immers, tijdens toetsweken krijg je vaak te maken met stapeltoetsen. Hierbij worden meerdere hoofdstukken tegelijkertijd getoetst en veel thema’s en toetsen gaan ervan uit dat je over een bepaalde basiskennis beschikt. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt als fundament voor nieuwe, complexere stof. Als je die basis mist, wordt het oppikken van nieuwe stof een stuk moeilijker.

De opbouw binnen het schoolprogramma

In je examenjaar wordt eigenlijk alle stof van de afgelopen jaren getoetst. Er zit een duidelijke opbouw in het schoolprogramma. Neem bijvoorbeeld het vak geschiedenis. Hier vormen de verschillende tijdvakken de basis en de kenmerkende aspecten worden van de onderbouw tot en met het examen getoetst. Hoewel de stof soms lijkt te bestaan uit losse hoofdstukken, draait het uiteindelijk om het leggen van verbanden en het begrijpen van oorzaken en gevolgen.

Denk ook maar eens aan wiskunde. Als je niet goed weet hoe je wortels moet trekken, worden logaritmes een flinke uitdaging. En hoe kun je differentiëren als je de basis van herleiden nog niet goed beheerst?

Of neem Duits als voorbeeld... Hoe kun je de vierde naamval goed vervoegen en toepassen in zinnen als je de nominatief niet kent? Het is essentieel om een stevige basis te hebben, zodat je niet vastloopt bij moeilijkere onderwerpen in hogere klassen.

Hoe verstevig je je basis? En hoe werk je hiaten weg?

Je kunt je basis verstevigen door je cijferlijst van het afgelopen jaar te bekijken en te analyseren waar de grootste knelpunten zitten. Kijk waar je diepe onvoldoendes hebt behaald en onderzoek over welk hoofdstuk dit ging. Als je op het cijfer klikt, of hier met je muis overheen beweegt, zie je vaak welk hoofdstuk dit cijfer betreft. Zodra je weet welk hoofdstuk je lastig vond, kun je de inhoud daarvan opnieuw leren. Dit kan door de theorie opnieuw door te nemen, uitlegvideo’s op YouTube te bekijken of te oefenen op specifieke oefenwebsites. Zodra je denkt dat je de stof beheerst, is het handig om de kennis te toetsen. Via ToetsMij kun je toetsen vinden van het betreffende hoofdstuk en zo niet alleen je kennis, maar ook je begrip en toepassing toetsen. Op deze manier ga je effectief met je hiaten om en werk je gericht aan verbetering!

Moet ik dan de hele vakantie leren?

Nee, zeker niet! Ik raad aan om dit in de laatste twee weken van je vakantie te doen. Op deze manier kun je eerst lekker uitrusten en genieten van je vakantie en vervolgens langzaam weer in het ritme komen. De stof is dan ook meer top-of-mind dan wanneer je dit aan het begin van de vakantie zou doen.

Ga slim om met je hiaten. Besteed aandacht aan wat daadwerkelijk aandacht nodig heeft. En verder: geniet vooral van de zomer!

Enjoy!

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in