Faalangst?
Allereerst denk ik dat het belangrijk is dat je weet dat niet alle vormen van stress slecht zijn. Je hebt gezonde spanning en ongezonde spanning.
Je hebt in je leven een vorm van spanning nodig om alert te blijven en geprikkeld te raken. Als je stress ervaart komt er adrenaline vrij.
Sommige leerlingen ervaren helemaal geen stress. Zij vervelen zich te pletter, raken hun concentratie kwijt en kunnen zelfs een bore-out krijgen. Zo slecht is een beetje stress dus niet. Je hebt het nodig!
Stress wordt vervelend en zelfs kwalijk als het je functioneren gaat beperken. Als jouw angstsysteem in overlevingsmodus gaat waardoor je niet meer helder kan denken. De welbekende faalangst.
Er wordt echter veel te snel geroepen dat leerlingen faalangst hebben. Wat er daadwerkelijk vaker aan de hand is, is dat leerlingen de stof heel goed kennen en zich daar aan vastklampen, maar de stof niet beheersen. Tussen de stof letterlijk uit je hoofd kennen en de stof daadwerkelijk beheersen zit een groot verschil.
Het beheersen van de stof gaat erover dat je het in andere situaties kan toepassen. Dat je ermee kunt spelen en kan afwijken van datgene dat er woord voor woord in je boek staat.
Als je de stof niet beheerst, maar alleen maar (heel goed) kent, raak je in paniek op je toets omdat je de vraag niet herkent. Huh? Zo stond het niet in het boek! Ahhhhh…. Ik weet het niet… paniek, paniek…. Ik heb faalangst!
Ga eerst bij jezelf na of jij de stof enkel kent of ook daadwerkelijk beheerst. Als jij dieper in de stof zit en er dus boven staat, kom jij niet in die paniekzone terecht.
Hoe zorg je ervoor dat jij de stof beheerst en uit de paniekzone blijft?
- Oefen met verschillende vraagstellingen.
- Oefen op toetsniveau (niet te makkelijk!).
- Raak bekend met toetsvragen: wat kun je verwachten?
- Zorg dat je vooraf weet of je de stof beheerst i.p.v. pas op jouw toets.
Wil je direct weten wat je op jouw komende toets kunt verwachten? Oefenen op toetsniveau? En zien waar jij staat qua stofbeheersing? Klik hier voor een geschikte oefentoets.
Tip de redactie
Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten
Deel deze pagina met je vrienden!
Ook interessant
Bekijk alle artikelenGamification in het onderwijs....Wat vind jij ervan?
Zoek in meer dan 10.000 toetsen
Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo-t t/m gymnasium.