Hoe ga je om met de stress die school met zich meebrengt?

In deze blog deel ik 9 tips om stress te verminderen en balans te vinden.

Een nieuw schooljaar neemt nieuwe vakken en nieuwe leraren met zich mee, maar ook: nieuwe verwachtingen en andere verantwoordelijkheden.

Soms voelt de druk om te presteren zwaar. Helemaal als je balans probeert te vinden tussen huiswerk, leerwerk, sporten, vrienden en nog wat eigen relax-tijd. 

Stress hoort bij het leven, maar wanneer het langdurig aanhoudt kan het je prestaties en zelfs je gezondheid negatief beïnvloeden.

In deze blog help ik je om stress te verminderen en balans te vinden tussen alle ballen die jij omhoog moet en wil houden.
 

Tip 1: Creëer routine

Dit klinkt misschien saai, maar een goede manier om stress te verminderen is het aanbrengen van ritme en structuur in je dag en in je week. Sta bijvoorbeeld iedere (doordeweekse)dag op dezelfde tijd op. Zo raakt je lichaam hieraan gewend en voelt het niet extra zwaar als je een dag eerder naar school moet. Het is ook fijn als je niet mega hoeft te stressen ‘s ochtends. Hoe irritant het dus ook is: sta liever die 15 min. eerder op. En ja, ik vind dit zelf ook lastig, maar soms is het gewoon de knop omzetten en niet te lang denken over dat het lastig is, maar het gewoon doen.

 

Tip 2: Creëer overzicht

Ok, dit is best een lastig punt want school zelf vind ik hier zelf niet de allerbeste in. Je informatie rondom toetsstof is overal te vinden: Magister, studiewijzers, klassenapp, mail…. of het wordt mondeling, in de laatste 5 minuten van de les, opgegeven. Kortom: het kan soms een beetje chaotisch zijn. Toch is het daarom des te belangrijker dat jij overzicht behoudt en een systeem ontwikkelt waarin je alle (leer)stof, s.o's, huiswerk en toetsen samenbrengt. Zorg dat je tijdig weet wanneer toetsen eraan komen en voorkom hiermee last-minute stress. Voorbereiding = key!

 

Tip 3: Stel prioriteiten

Een van de grootste oorzaken van stress is het gevoel dat er niet genoeg tijd is om alles af te krijgen. Door je tijd effectief te benutten en prioriteiten te stellen, kun je veel van die stress verminderen.

 

Tip 4: Gebruik de 80/20-regel

Deze regel stelt dat 20% van je inspanningen vaak 80% van je resultaten oplevert. Focus je op de belangrijkste taken die de grootste impact hebben. Als je bijvoorbeeld een grote toets hebt, besteed dan meer tijd aan het voorbereiden daarvan dan aan minder belangrijke zaken.

 

Tip 5: Zorg voor rustmomenten

Het is belangrijk om momenten van ontspanning in te bouwen. Soms heb je het gevoel dat je leven nog naar uit één ding bestaat: school. Voorkom dit door niet urenlang aan je schoolwerk te zitten. Het is niet altijd hoe langer hoe beter, maar vaak geldt: hoe effectiever hoe beter. Na urenlang leren, neem je nog maar weinig op; zonde dus!

Zorg dat je delen van de dag inplant voor ontspanning: sporten, afspreken met vrienden, even niks doen of een leuke serie volgen.

 

Tip 6: Zorg voor voldoende slaap

I know…. boring! Toch mag deze tip niet ontbreken in dit rijtje om stress te verminderen.

Slaaptekort kan stress aanzienlijk verhogen en je concentratie verminderen. Probeer elke nacht minimaal 8 uur slaap te krijgen. Een goede nachtrust maakt het gemakkelijker om helder te denken en effectief met stress om te gaan.

 

Tip 7: Vermijd overplanning

Het kan verleidelijk zijn om je agenda vol te plannen, maar wees realistisch over hoeveel je kunt doen. Plan voldoende tijd in per taak, zodat je niet constant het gevoel hebt dat je achterloopt.

 

Tip 8: Wees flexibel

Hoewel een planning belangrijk is, is het ook belangrijk om flexibel te blijven. Soms verlopen dingen niet zoals gepland, en dat is oké. Leer om te gaan met onverwachte veranderingen zonder gestrest te raken.

 

Tip 9: Leer omgaan met de druk van toetsen

Zorg dat je weet welke vragen je kunt verwachten. Zorg dat je leert omgaan met de tijdsdruk. En zorg dat je vooraf weet welke vragen jij lastig vindt, zodat je hier vooraf aan kunt werken. Het toetsmoment vooraf zelf nabootsen, zorgt ervoor dat je niet overweldigd raakt op de toets. Dit geeft vertrouwen. Dit is één van de redenen dat we ToetsMij hebben ontwikkeld. Je kunt je zo op het juiste niveau voorbereiden en oefent precies zoals je wordt getoetst.

 

Met deze praktische tips kun je beter omgaan met stress en de druk van het nieuwe schooljaar. Zet hem op en wees onverslaanbaar dit jaar 💪!

Zet hem op! 

Larissa Kapnissakis


 

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 toetsen

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in